In ons werk maken we veel gebruik van de principes van ‘healing environment’. Maar wat betekent dit eigenlijk? Er is een verschil tussen ‘healthy’en ‘healing’. De eerste houdt zich bezig met de fysieke gezondheid, de tweede met de mentale gezondheid van mensen. In veel zorginstellingen wordt hier vandaag de dag rekening mee gehouden. Er zijn een aantal aandachtspunten die bewezen werken. Een goede gedempte akoestiek zorgt voor minder stress. Uitzicht op natuur geeft rust. Daarnaast zijn lage kleurcontrasten, natuurlijke materialen en veel licht helpend bij het mentale welzijn van patiënten. Maar eigenlijk gaat het veel verder. Een praktijkvoorbeeld over de ‘psychologie van ruimten’.
De ‘psychologie van ruimten’leggen we uit aan de hand van twee foto’s. Het betreft hier twee gangen in hetzelfde gebouw. Links voor de verbouwing, rechts erna. Het is goed te bedenken dat in beide gangen mensen komen die angststoornissen hebben en daarvoor behandeld worden.
Bij de eerste foto vallen verschillende dingen op. De wanden zijn dicht. Er is geen zicht op de buitenwereld. De gang lijkt oneindig lang. Zitjes lijken willekeurig neergezet en bieden geen privacy voor de cliënt. Kolommen staan hinderlijk in de weg en geen geen overzicht. En dan die afvalbak. De kleur zwart van de deurkozijnen geeft een hard contrast. Het interieur komt uit een andere tijd met andere inzichten en budgetten. Wellicht was deze afdeling in den beginne nooit bedoeld voor cliënten met angststoornissen. Reden om alles opnieuw te bekijken.
Bij de tweede foto, dezelfde gang maar dan na de verbouwing, zie je een ander beeld. Overal komt natuurlijk licht binnen door translucente wanden die tevens de privacy van de behandelkamers waarborgt. Alle toegepaste kleuren zijn contrastarm en veelal met een natuurlijke uitstraling. De zitjes bieden bescherming en privacy aan de wachtende cliënten. De moswanden zorgen voor een extra geluidsdemping. De gang meandert, wordt soms breder, en bij de knik is uitzicht op de buitenwereld met veel groen. Het is de ‘huiskamer’, de ontmoetingsplek van de afdeling. Bijna alle kolommen zijn weggewerkt in wanden, zodat de ruimtelijke beleving overzichtelijk blijft.
Naar onze overtuiging is de wereld van een goede ‘healing environment’ dus veel breder. Je zal als architect naast de hoofdprincipes hierboven genoemd, je moeten verdiepen in de belevingswereld van de cliënten. Ruimtebeleving (hoe voelt de ruimte), daglicht en oriëntatie, zowel binnen als buiten de afdeling, horen bij het ontwerp om te komen tot een integrale ‘healing environment’.
.
Dit vind je misschien ook interessant
ONZE NIEUWE WEBSITE!
21 september 2022
Hoe werkt het?
Deze openingspagina is onze nieuwspagina met het meest recente project als ‘header’. Hier komen allerlei nieuwsberichten, blogs, foto’s, video’s over verscheidende onderwerpen. De pagina ‘OVER ONS’ ziet u wie we zijn, waar we voor staan en hoe we te bereiken zijn. Op de pagina ‘ PROJECTEN’ ziet u een kleine selectie van onze projecten. Ze geven een beeld van de verschillende kennisgebieden en uitwerking van onze visie. Veel plezier ermee!
Speciaal dankwoord
Dit alles is mogelijk geworden door de geweldige inzet van Susannah Burnette, WordPress developer. Zij heeft ons begeleid tijdens het hele proces, van eerste concept tot de laatste loodjes met een uitgebreide handleiding. Door haar snelheid, perfecte vertaling van onze wensen, prettige communicatie kunnen we haar eenieder aanbevelen die een website wil bouwen en/of wil laten onderhouden.
Ook speciale dank aan Marie Cecile Thijs. Zij is een nationaal en internationaal bekend kunstfotograaf met tentoonstellingen wereldwijd. Zij heeft Rob Hilz geportretteerd voor deze website. “Een portret maken is millimeterwerk”, zei ze. Het is zeer de moeite waard haar website te bekijken.
We kunnen binnenkort beginnen met de verbouwing van een gemeentelijk monument in Capelle aan den IJssel. Voor ons een leerzaam project, omdat het een verdere verdieping gaf in het toepassen van zink als materiaal voor dak en gevel. Is het hier op traditionele manier gebruikt, ook voor meer moderne gebouwen lijkt dit materiaal steeds meer aan populariteit te winnen. Het is duurzaam, recyclebaar, onderhoudsarm en geeft in hoge mate vrijheid in het ontwerp.