Vraagstelling

 

Vanuit de landelijke psychiatrische zorg kwam de roep om de zogenaamde separeercellen te gaan vervangen voor een humaner alternatief. Natuurlijk ligt de focus op voorkomen dat mensen zo ver in de war raken, dat ze voor zich zichzelf en hun omgeving in bescherming moeten worden genomen. Iemand volledig opsluiten is in zichzelf een traumatische ervaring.

 

Concept

 

Wij kregen de opdracht om een Intensive Care Unit te ontwerpen, die zoveel mogelijk een ‘thuisgevoel’ zou geven met 24-uursbegleiding van professionals en de mogelijkheid van ‘rooming-in’. We hebben een woonslaapkamer ontworpen volgens het ‘Healing Environment’ principe: contrastarme kleuren, natuurlijke en geluiddempende materialen en zicht op natuur. Centraal in de ruimte is een ‘kribbe’, een bedmeubel met een touchscreen, waar het geluid, beeld en het licht veranderd kan worden door de patiënt. De inzet is om iemand maximaal 3 dagen op te nemen in deze ICU om tot rust te komen.

 

Veiligheid

 

Er was veel aandacht voor de veiligheid van de begeleiders en de patiënt, zonder dat dit zou leiden tot een ‘hufterproof’ uiterlijk. Door de ronde vormgeving is insluiting van een begeleider door de patiënt niet meer mogelijk. In de detaillering is zorgvuldig nagedacht over elk onderdeel om suïcide te voorkomen. Verder is er op technisch vlak (camera’s, zelfsluitende deuren, noodknoppen etc.) geïnvesteerd om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten.