Optimalisatie van Ruimte en Duurzaamheid

 

De vorm van deze villa is ontstaan uit de maximale ruimtelijke enveloppe van het bestemmingsplan. Het is een ‘opgetilde’ zwevende driehoek die aan de voorzijde uitzicht geeft op de Reeuwijkse Plassen, aan de achterkant een grote tuin met een waterverbinding naar de plas. In de driehoek liggen alle slaapkamers van het huis. Het is transparant aan beide zijden, voorzien van een screening ten behoeve van privacy en ter voorkoming van een te grote warmtelast. De begane grond onder de driehoek is het leefgebied van het gezin rondom een kern: woonkamer, keuken en studiekamer.

 

Het ontwerp stond in het teken van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. Technisch zijn de volgende zaken ingezet:

Vraag gestuurde afzuigventilatie, zonnepanelen met boiler, elektrische warmtepomp, vaste zonwering op zuid- en westgevel, betonkernactivering, vloerverwarming en koeling, energiezuinig driedubbel glas, verhoogde isolatie ,LED verlichting, en warmteterugwinning douchewater. Hierdoor kon een EPC=0,45 bereikt worden.

Ook de toegepaste materialen zijn duurzaam. Het Aluzinken dak zal minstens 100 jaar meegaan. De lamellen in de driehoek zijn gemaakt van houtmelanine met houtprint en hebben dus geen groot onderhoud nodig.

 

Team

  • Rob Hilz, Architect bij LAB-DA Architecten

  • Martin van Gerrevink, kostendeskundige, bestekschrijver bij LAB-DA Management B.V.

  • IMD Ingenieursbureau, Constructie

  • Techniplan Raadgevende Ingenieurs, Installaties

  • Peltenburg, Aannemer