Deze opdracht van het Amsterdamse Waterbedrijf had als doel in hun waterwingebieden geschikte locaties te vinden voor een klein watermuseum, waarbij thema’s als onder N.A.P. leven, het belang van water, nu en door de eeuwen heen, duurzaamheid en dijken, vertaald zouden worden in een conceptontwerp.

 

In een tweede fase richtte de studie zich op een gebied nabij het hoofdkantoor van waterschap AGV. De locatie van de 41 meter hoge voormalige Zuidergasfabriek was meest in het oog springend.

 

Waar vroeger de waterkolom zat, is een liftkamer geprojecteerd, die langzaam omhoog gaat, waarbij audiovisuele middelen het ‘verhaal van water’ uitleggen. Eenmaal boven heb je een panoramisch uitzicht. Rondom de toren is een minimalistische glazen schil geplaatst om de historische toren te beschermen en te isoleren, maar ook om tussen de bestaand schil en de nieuwe schil langzaam af te dalen met luie trappen om te genieten van het uitzicht en de mogelijkheid verschillende themakamers van de watertoren te bezoeken.

Team

  • Rob Hilz, Architect bij LAB-DA Architecten

  • Waternet Amsterdam, Opdrachtgever